Γράφει η Παναγιώτα Νικολοπούλου*
Μια χριστουγεννιάτικη ιστορία που κρατάει εδώ και πολλά χρόνια είναι ο αγαπημένος μας Άγιος Βασίλης. Από τότε που ήμασταν και εμείς μικροί το ίδιο αναρωτιόμασταν! Υπάρχει ή δεν υπάρχει; Τι μπορούμε άραγε να απαντήσουμε τώρα στα παιδιά μας όταν μας ρωτάνε;
Αυτή η ιστορία είναι συνδεδεμένη με τα χρόνια της αθωότητας και της γιορτής. Κάθε παιδί στο τέλος κάθε χρόνου περιμένει να πάρει το πολυπόθητο δώρο του, και γεμίζει περισσότερη ελπίδα και χαρά όταν ξέρει πως αυτό το δώρο δεν θα έρθει από τους γονείς του αλλά από κάποιον άλλο, που δεν βλέπουν και μόνο να τον φανταστούν μπορούν.
Σκεφτείτε με πόση προσμονή περιμένουν να περάσουν οι μέρες τα παιδιά μας. Κάθονται και ζωγραφίζουν και γράφουν γράμματα που ταχυδρομούν στον Άγιο Βασίλη. Βρίσκουν το κολατσιό που θα του αφήσουν για να πάρει δυνάμεις, να συνεχίσει το ταξίδι του σε όλα τα παιδάκια του κόσμου. Χτίζουν ένα ζωντανό παραμύθι στο όποιο είναι πρωταγωνιστές. Γιατί να τους φέρουμε στην πραγματικότητα λέγοντας τους ότι δεν υπάρχει λοιπόν ;
Κάθε γονιός έχει σίγουρα την δική του ιστορία. Δεν χρειάζεται να υπάρχει για όλους Άγιος Βασίλης , αυτό εξαρτάται από την προσωπική ιστορία του καθενός, από τον τρόπο που έχει μεγαλώσει, τι σχέση έχει εκείνος με τα Χριστούγεννα και τι συναίσθημα θέλει να περάσει στα παιδιά του. Αλλά αν υπάρχει, αφήστε το παιδί να απολαύσει αυτό το ταξίδι φαντασίας. Πρόκειται άλλωστε για ένα ταξίδι που μόνο καλό μπορεί να κάνει στην οικογένεια και το παιδί, είναι ένας δεσμός που θα μας φέρει όλους πιο κοντά.
Ο Άγιος Βασίλης αποτελεί ένα σύμβολο αγάπης και ελπίδας για μικρούς και μεγάλους. Μέσα από τις ιστορίες και τις συζητήσεις τα παιδιά μαθαίνουν τι θα πει νοιάζομαι, μοιράζομαι, αγαπώ, συναισθήματα τόσο όμορφα και πλούσια. Επίσης μαθαίνουν να σκέφτονται τον κοινωνικό περίγυρο τους αφού οι περισσότερες Χριστουγεννιάτικες ιστορίες αφορούν τον πνεύμα των Χριστουγέννων και το πώς χρειάζεται να έχουμε υπόψη και τους γύρω μας, όλα τα παιδάκια.
Δεν είναι λίγες οι ιστορίες που έχω ακούσει, όπου τα παιδιά γράφουν γράμματα στον Άγιο Βασίλη ζητώντας του να δώσει δώρα στα πιο φτωχά παιδάκια, αυτά που δεν έχουν οικογένεια και γονείς ή και να χαρίσει υγεία σε όλους, μικρούς και μεγάλους. Πόσα όμορφα, αγνά συναισθήματα γεννιούνται στους μικρούς μας φίλους από μία φανταστική ιστορία. Τέλος, ας μην ξεχνάμε ότι μέσα από αυτές τις ιστορίες ενισχύεται η δημιουργικότητα και η φαντασία των παιδιών μας αφού πλάθουν ιστορίες, σκέφτονται και προσπαθούν να βρουν τρόπους και ιδέες για να «ξεσκεπάσουν» τον Άγιο μας Βασίλη.
Δεν χρειάζεται να πιέζουμε τα παιδιά μας με βάση την ηλικία για να τους πούμε την αλήθεια . Είναι γνωστό άλλωστε ότι τα παιδιά σε μικρή ηλικία κατέχουν την μαγική σκέψη, η οποία δεν συνδέεται με την λογική, αλλά με συγκεκριμένα πράγματα και γεγονότα . Αυτή εξασθενεί σταδιακά καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν και αντιλαμβάνονται περισσότερα πράγματα με βάση την λογική. Αναγνωρίζουν την πραγματικότητα και τις αντιφάσεις που υπάρχουν στις ιστορίες, τα γράμματα και τα δώρα.
Τα παιδιά γνωρίζουν και καταλαβαίνουν την αλήθεια και αυτή η ιστορία μένει ζωντανή και αληθινή μέσα τους για όσο εκείνα θέλουν!
*Ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια, συνεργάτης therapy today