Η Θεραπεία Ζεύγους

Γράφει η Έλενα Μποχωροπούλου*

Τα ζευγάρια που αναζητούν τη θεραπεία ζεύγους βρίσκονται συνήθως σε μια κρίσιμη εξελικτική φάση για τους εαυτούς τους και τη σχέση τους και συγχρόνως σε μια δυσκολία να προχωρήσουν στο επόμενο αναγκαίο στάδιο τόσο για τους εαυτούς τους όσο και για τη σχέση τους. Ένας άμεσος στόχος στη θεραπεία ζευγαριών είναι η αύξηση του εύρους των δυνατοτήτων του ζευγαριού με σκοπό ένα νέο συμβόλαιο που θα ενεργοποιεί τα αποθέματα της σχέσης και της αμοιβαίας αγάπης.

Πολλά ζευγάρια, όταν η σχέση τους αντιμετωπίζει δυσκολίες, έχουν την τάση να επαναλαμβάνουν με τον ίδιο κουραστικό τρόπο τα ίδια μη αποτελεσματικά μοντέλα συμπεριφοράς. Συζητήσεις ή δεν υπάρχουν καθόλου ή καταλήγουν σε καβγά, ο ένας κατηγορεί τον άλλο, επικρατεί ένταση και έλλειψη εποικοδομητικής επικοινωνίας.

Η παρουσία ενός τρίτου «ουδέτερου» προσώπου, το οποίο είναι εκεί και για τους δύο εξίσου και κυρίως για τη σχέση τους, βοηθάει να ξαναδημιουργηθούν γέφυρες επικοινωνίας. Στόχος της Θεραπείας Ζεύγους είναι η αλλαγή της συναισθηματικής αλληλεπίδρασης και η ανάπτυξη λειτουργικής επικοινωνίας ανάμεσα στο ζευγάρι.

Ανεξαρτήτως των τελικών επιλογών των συντρόφων για το αν θέλουν να συνεχίσουν τη σχέση τους ή όχι , η εμπειρία αυτή αποτελεί ένα ανεκτίμητο ψυχικό εφόδιο για τις επόμενες επιλογές τους. Όταν μάλιστα υπάρχουν παιδιά και το ζευγάρι οδηγείται στο χωρισμό, αυτή η εμπειρία μπορεί να είναι μοναδικής σημασίας προκειμένου οι δύο γονείς να αποκαταστήσουν μια ανθρώπινη σχέση και να μπορέσουν να διατηρήσουν το περιβάλλον αγάπης που χρειάζονται τα παιδιά είτε οι γονείς τους ζουν ως ζευγάρι είτε όχι.

Στόχοι:

-να ενδυναμώσουν τη σχέση τους βελτιώνοντας την μεταξύ τους επικοινωνία.
-να προετοιμαστούν ώστε να προσαρμοστούν ομαλά σε γεγονότα και αλλαγές της ζωής
-να διατηρήσουν την ποιότητα της σχέσης τους και να την προστατέψουν από την πίεση που προκαλούν αλλαγές στον κύκλο ζωής της οικογένειας.

Στη Συστημική Θεραπεία Ζεύγους η προσοχή εστιάζεται στην αλληλεπίδραση ανάμεσα στο ζευγάρι ακόμα και στην περίπτωση που φορέας του συμπτώματος είναι ο ένας από τους συζύγους. Πρωταγωνιστής στη θεραπεία είναι η σχέση των δύο συντρόφων.


Η ανάδειξη των δυσλειτουργικών προτύπων συναλλαγής μεταξύ των συντρόφων, μέσω της Θεραπείας Ζεύγους, διευκολύνει την αλλαγή, την λειτουργική επίλυση των συγκρούσεων και την ανάπτυξη καινούριων σχημάτων επικοινωνίας ανάμεσα στο ζευγάρι, γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει και στην εξάλειψη των συμπτωμάτων του παιδιού, όταν αυτό έχει εμπλακεί , με τριγωνοποίηση για να ισορροπήσει το σύστημα που είναι σε κρίση.

Πιο συγκεκριμένα, η θεραπεία ζεύγους μπορεί να βοηθήσει:

• να (ξανα-)ακούσει ο ένας σύντροφος τον άλλο
• να καταλάβει καλύτερα ο ένας σύντροφος την συμπεριφορά του άλλου
• να συνειδητοποιήσει και να εκφράσει ο καθένας τι επιθυμεί από και για τη σχέση
• να (ξανα-)αναγνωρίσει τι επιθυμεί ο σύντροφος του από και για τη σχέση
• να εκφράσει την απογοήτευση, τους φόβους, το θυμό, τα παράπονα του με τρόπο που να ακουστούν
• να συνειδητοποιήσει τυχόν άκαιρες ή ανέφικτες προσδοκίες από τον σύντροφο του και τη σχέση
• να εξαλειφθούν παρεξηγήσεις και προκαταλήψεις του ενός συντρόφου για τον άλλο

Στη θεραπεία ζεύγους χαρτογραφείται και διερευνάται τα μοτίβα (pattern) επικοινωνίας και συμπεριφοράς μεταξύ των συντρόφων. Το ζευγάρι βοηθιέται να καταλάβει τον τρόπο με τον οποίο συμβάλλουν και συμμετέχουν στο επαναλαμβανόμενο αρνητικό μοτίβο της αλληλεπίδρασής τους, στον αρνητικό «χορό του ζευγαριού» όπου συνδημιουργούν ανασφάλεια, απογοήτευση, εκνευρισμό, και απόσταση. Στη συνέχεια, το ζευγάρι , μέσα από τη θεραπεία ζεύγους καταφέρνει να συνδημιουργήσει ένα θετικό, ασφαλή και τρυφερό δεσμό.

*Ψυχοθεραπεύτρια, συνεργάτης therapy today

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top