Συμβουλευτική Γονέων

Το να είσαι γονέας στην εποχή μας είναι ένας αρκετά απαιτητικός ρόλος. Σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, με αυξημένες κοινωνικές και οικονομικές απαιτήσεις, ο ρόλος αυτός γίνεται ακόμη πιο δύσκολος. Αυτός ο νέος τρόπος ζωής είναι λογικό να γεννά ανησυχίες και ερωτήματα στους γονείς για το μεγάλωμα των παιδιών τους. Οι σημερινοί γονείς καλούνται να διαχειριστούν πολλά. Έχουν να διαχειριστούν τη συζυγική σχέση, επαγγελματικά θέματα, οικονομικά θέματα και παράλληλα καλούνται να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις που έχει η ανατροφή ενός παιδιού. Καθώς όμως ο ρόλος του γονέα δεν είναι έμφυτος αλλά είναι μια εξελικτική διαδικασία, χρειάζεται ο γονιός να εκπαιδεύεται και να ενημερώνεται συνεχώς πάνω σε αυτόν.

Οι γονείς καλούνται καθημερινά να αντιμετωπίσουν μια σειρά θεμάτων, όπως ανυπακοή, απουσία ορίων, προβλήματα συμπεριφοράς, αντιζηλία αδερφών, φοβίες, ζητήματα άγχους, συναισθηματικές δυσκολίες, εφηβικά ζητήματα. Επίσης, μπορεί να προκύψουν και πιο ειδικά θέματα όπως πένθος, διαζύγιο, χρόνιες ασθένειες, μαθησιακές δυσκολίες, αναπτυξιακές διαταραχές.

Η συμβουλευτική δεν είναι μόνο παροχή συμβουλών. Ο βασικός της στόχος είναι να βοηθήσει τους γονείς να «ακούν» ουσιαστικά τις ανάγκες του παιδιού τους και να τους ενδυναμώσει στον ρόλο τους. Μέσω της συμβουλευτικής, οι γονείς έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν μια καλύτερη σχέση και επικοινωνία με το παιδί και να συμβάλλουν στη σωστή διαπαιδαγώγηση και συναισθηματική του ανάπτυξη.

Η συμβουλευτική γονέων μπορεί να έχει προληπτικό, εκπαιδευτικό ή θεραπευτικό χαρακτήρα και πραγματοποιείται και με τους δύο ή μόνο με τον ένα γονέα-κηδεμόνα του παιδιού.

Loading...
Scroll to Top