Τι σημαίνει σεξουαλική απελευθέρωση;

Γράφει ο Γιάννης Αγγελής*

Ζούμε σε μια εποχή που όλοι μιλούν για το σεξ. Το ερώτημα που γεννιέται όμως κάθε στιγμή, είναι πως όλοι αυτοί που μιλούν για αυτό, είναι όντως απελευθερωμένοι; Απολαμβάνουν την κάθε επαφή, δίχως δισταγμό. Σε αυτό το ερώτημα θα προσπαθήσω να απαντήσω, επιθυμώντας να μη κρυφτώ πίσω από επισφαλείς ταμπέλες προχωρημένων ή πουριτανών.

Για τον απλούστατο λόγο πως η αυθεντική σεξουαλικότητα δεν διχοτομείται σε επιμέρους κομμάτια, αλλά βιώνεται ως μια ολότητα. Την βιώνουν όμως οι άνθρωποι, με αυτό τον τρόπο;

Ο συντηρητικός τύπος ανθρώπου

Θα ξεκινήσω την ανάλυση μου περιγράφοντας έναν τύπο ανθρώπου που μοιάζει βγαλμένος από προηγούμενους δεκαετίες, αλλά υπάρχει και σήμερα, κυκλοφορώντας ανάμεσα μας. Δε κάνει σεξ, διότι θεωρεί ότι είναι κάτι άσχημο και επαίσχυντο, και δίνει μεγάλη προτεραιότητα στο θεσμό της παρθενίας. Θεωρεί ότι υπάρχει για αυτόν ή αυτήν, ένας μόνος σύντροφος που θα περάσει μαζί του το υπόλοιπο της ζωής. Θα τον ανακαλύψει με ένα μαγικό τρόπο, που μοιάζει εμπνευσμένος από παιδικά παραμύθια. Το σώμα του είναι ανενεργό και φοβάται ακόμα και στην ιδέα, να προβεί στην ιδέα του αυτοερωτισμού. Έχει εσωτερικεύσει πολλά ‘’πρέπει’’ από την οικογένεια του που αναδύονται από τον τρόπο συμπεριφοράς του μέχρι τις κινήσεις του σώματος του.

Ο προοδευτικός ή εναλλακτικός τύπος ανθρώπου

Από την άλλη μεριά υπάρχει ένα άλλο είδος ανθρώπου που έχει το προσδιορισμό του προοδευτικού ή εναλλακτικού. Μιλάει για το σεξ με άνεση και συνάμα κυνισμό. Λατρεύει να εξιστορεί τις ερωτικές του περιπέτειες είτε είναι άντρας, είτε γυναίκα, στους οικείους του, προσβλέποντας να πάρει από αυτούς θαυμασμό και αποδοχή.

Θεωρεί την μονογαμία, όχι μια επιλογή που σε κάποιους ανθρώπους, μπορεί να είναι και αρεστή, αλλά μια μαρτυρική καταδίκη, που είναι απόρροια ενός ηθικολογικού πολιτισμού. Απεχθάνεται κάθε είδους δέσμευση, είναι υπέρμαχος των ελεύθερων σχέσεων χωρίς περιορισμούς, τον ερεθίζουν οι φαντασιώσεις αλλά και η συμμετοχή σε διάφορα είδη πανηδονισμού, όπου συμμετέχουν πολλά άτομα. Το σώμα αυτών των ατόμων είναι σε συνεχή διέγερση και η ανταλλαγή συντρόφων τρόπος ζωής.

Οι απαντήσεις της σωματικής ψυχοθεραπείας

Σε αυτό το σημείο αναδύεται το ερώτημα, ποιοι είναι περισσότερο ελεύθεροι;

Οι μεν πρώτοι που έχουν συναισθήματα που θέλουν να εκφράσουν, αλλά έχουν συνάμα και ένα ακινητοποιημένο σώμα ή οι δεύτεροι που έχουν ενεργοποιημένο κορμί, που φαίνεται να πάλλεται με κάθε ερέθισμα, αλλά κυριαρχεί η απουσία συναισθήματος;

Σε αυτό το ερώτημα μας βοηθάει η μεθοδολογία και επιστημονική τεκμηρίωση της σωματικής ψυχοθεραπείας, που θεωρεί ότι το σώμα αντανακλά όλη την προσωπικότητα και ότι υπάρχει μια λειτουργική ενότητα ανάμεσα στο νου και το σώμα.

Στη σωματική ψυχοθεραπεία ο όρος “σώμα” δεν ταυτίζεται με την καθαρά βιολογική διάσταση του σώματος, και δεν υπάρχει ιεραρχική σχέση ανάμεσα στο νου και το σώμα, ανάμεσα στην ψυχή- συναισθήματα και το σώμα. Είναι και τα δυο λειτουργικές και αλληλεπιδρώσες όψεις του συνόλου της ανθρώπινης ύπαρξης.

Άρα λοιπόν το ζήτημα δεν είναι ο διαχωρισμός και υιοθέτηση κάποιου ρόλου, αλλά η ένωση. Μια ανοιχτή καρδιά που συναντάει ένα ζεστό κορμί που φλέγεται από ηδονή. Αυτό απαιτεί μια σκληρή μάχη με τον ίδιο μας τον εαυτό, προσπαθώντας να έρθουμε αντιμέτωποι με στερεότυπα, με φόβους, που μας έχουν ωθήσει είτε στην μία, είτε στην άλλη πλευρά. Κι αφού καταφέρουμε, να πραγματοποιηθεί αυτή η πολυπόθητη ένωση, σκοπός θα πρέπει να είναι το μοίρασμα του πλούτου, που έχουμε δημιουργήσει σε κάποιον άλλο άνθρωπο.

Κι όσο διαρκεί αυτό το μοίρασμα, θα μεγαλώνει όλο και περισσότερο το ρίσκο του σχετίζεσθαι. Και την ίδια αυτή στιγμή, θα δημιουργείται ένα δίλημμα, που συνεχώς θα πρέπει να απαντάμε. Θα αφεθώ στη ροή του έρωτα, της δημιουργίας και εν γένει της ζωής ή όχι;

*Ψυχοθεραπευτής, συνεργάτης therapy today

1η δημοσίευση: psychology.gr

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top