Νικόλαος Μοσχόπουλος, Ψυχίατρος - Ψυχαναλυτής

Συνέντευξη του Νίκου Μοσχόπουλου, συνιδρυτή της TherapyToday.gr

Η συνέντευξη που ακολουθεί δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στην πύλη ψυχολογίας psychology.gr στις 8 Ιανουαρίου 2019:

Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς

Δραστηριοποιούμαι ως ψυχίατρος και ψυχαναλυτής στη Μυτιλήνη, ενώ είμαι και επιστημονικός συνεργάτης της Γ’ Ψυχιατρικής Κλινικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Επίσης, είναι τιμή μου να αναφέρω πως είμαι συνιδρυτής και επιστημονικός υπεύθυνος της ιστοσελίδας TherapyToday.gr.

Τι ακριβώς είναι η TherapyToday.gr; 

Η Therapy Today είναι η 1η υπηρεσία e-ψυχοθεραπείας στην Ελλάδα. Σε χώρες του εξωτερικού όπως η Μεγάλη Βρετανία, οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Γαλλία, ανάλογες υπηρεσίες λειτουργούν με μεγάλη επιτυχία εδώ και χρόνια. Εμείς μεταφέραμε τη δοκιμασμένη αυτή «συνταγή» στη χώρα μας, προσαρμοσμένη όμως στα ελληνικά δεδομένα.

Τι σημαίνει e-ψυχοθεραπεία;

 Ο όρος e-ψυχοθεραπεία, στα αγγλικά e-therapy ή online therapy, χρησιμοποιείται για να περιγράψει κάθε αλληλεπίδραση ψυχοθεραπευτή και ψυχοθεραπευόμενου μέσω ηλεκτρονικών μέσων. Συνήθως χρησιμοποιούνται προγράμματα τηλεδιάσκεψης, που προσφέρουν την εμπειρία της εικόνας εκτός από τον ήχο, προσομοιάζοντας όσο γίνεται περισσότερο την «δια ζώσης» ψυχοθεραπεία. Μπορεί επίσης να γίνει αλληλεπίδραση μέσω γραπτών μηνυμάτων, μέσω κάποιου προγράμματος ανταλλαγής μηνυμάτων ή email.

Ενδιαφέρον. Φαίνεται να λύνει πολλά προβλήματα. Είναι όμως εξίσου αποτελεσματική αυτή η ψυχοθεραπεία με αυτήν που έχουμε συνηθίσει, στο γραφείο του ψυχοθεραπευτή;

 Η εμπειρία πολλών ετών, αλλά και ένας μεγάλος αριθμός δημοσιευμένων μελετών σε διεθνή περιοδικά έχουν δείξει ότι η ψυχοθεραπεία μέσω διαδικτύου είναι εξίσου αποτελεσματική με αυτήν που διεξάγεται σε γραφείο. Οι ίδιοι οι ψυχοθεραπευόμενοι δηλώνουν μάλιστα πολύ ικανοποιημένοι, κάτι που νομίζω πως είναι ο σημαντικότερος δείκτης ότι η e-ψυχοθεραπεία πράγματι δουλεύει. Όπως αναφέρατε πριν, ο τρόπος αυτός λύνει πολλά προβλήματα.

Ναι, θα ήθελα να σας ρωτήσω γι’ αυτό, ποια είναι τα πλεονεκτήματα της ψυχοθεραπείας μέσω internet;

Αρχικά, το ότι μπορεί κάποιος να κάνει ψυχοθεραπεία από την άνεση του χώρου του. Αυτό λύνει τα χέρια σε κατοίκους της επαρχίας ή του εξωτερικού, όπου οι επιλογές που έχουν για ψυχοθεραπεία και μάλιστα με ελληνόφωνο θεραπευτή είναι ελάχιστες.

Επίσης, υπάρχουν άνθρωποι που εξαιτίας σωματικών ή ψυχολογικών προβλημάτων δυσκολεύονται πολύ να βγουν από το σπίτι τους. Οι νέες τεχνολογίες κάνουν πλέον την ψυχοθεραπεία προσιτή σε όλες και όλους. Είναι και το οικονομικό θέμα σημαντικό, ειδικά στις μέρες μας. Πολλοί δεν έχουν τα χρήματα για ψυχοθεραπεία, ιδίως όταν αρκετοί συνάδελφοι ζητούν 50, 60, ακόμα και 80 ευρώ τη συνεδρία. Αν σε αυτά τα χρήματα προστεθεί και κόστος μετακίνησης προς το γραφείο του ψυχοθεραπευτή, αυτόματα η τιμή γίνεται απαγορευτική για μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Μιας που το αναφέρατε, ποιο είναι το κόστος της ψυχοθεραπείας μέσω της σελίδας σας;

 Στη Therapy Today φέρνουμε σε επαφή ανθρώπους που επιθυμούν να ξεκινήσουν ψυχοθεραπεία με πιστοποιημένους ψυχοθεραπευτές. Για την πρώτη συνεδρία γνωριμίας, ο ψυχοθεραπευόμενος πληρώνει το συμβολικό ποσό των 19 ευρώ. Έπίτηδες επιλέξαμε ένα τόσο χαμηλό κόστος για την πρώτη συνεδρία, για να δώσουμε τη δυνατότητα σε όσα περισσότερα άτομα γίνεται να δοκιμάσουν την εμπειρία της e-ψυχοθεραπείας. Μετά την πρώτη συνεδρία γνωριμίας, ο ψυχοθεραπευτής ορίζει το κόστος των υπόλοιπων συνεδριών, το οποίο όμως είναι επίσης χαμηλό, από 30 ως 40 ευρώ ανά συνεδρία. Οι συνεργαζόμενοι ψυχοθεραπευτές μας έχουν προσαρμόσει τις χρεώσεις τους στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα της κρίσης.

Πολλοί ψυχολόγοι και ψυχοθεραπευτές γενικότερα προσφέρουν ήδη ψυχοθεραπεία μέσω διαδικτύου, συνεδρίες μέσω Skype συνήθως. Γιατί κάποιος να προτιμήσει τη δική σας υπηρεσία;

Αυτό που λέτε είναι σωστό, αρκετοί συνάδελφοι παρέχουν τη δυνατότητα για συνεδρίες μέσω Skype, αλλά ατομικά. Όμως, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να τους βρει μόνος του, να κάνει έρευνα και να επιλέξει ανάμεσα σε εκατοντάδες άτομα. Από αυτά τα άτομα δεν γνωρίζει ούτε την ικανότητά τους, ούτε τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουν ψυχοθεραπευτικά, ούτε αν είναι πράγματι πιστοποιημένοι σε αυτά που αναφέρουν.

Εμείς στη Therapy Today συνεργαζόμαστε αποκλειστικά με θεραπευτές που διαθέτουν πιστοποίηση σε ένα ή περισσότερα είδη ψυχοθεραπείας, καθώς επιδιώκουμε να προσφέρουμε μόνο υπηρεσίες υψηλής ποιότητας. Δίνουμε τη δυνατότητα στον κάθε ενδιαφερόμενο να επιλέξει μόνος του το είδος της ψυχοθεραπείας που θα ήθελε να κάνει και να ξεκινήσει μόνο με 19 ευρώ.
 

Ποια είναι η διαδικασία για να ξεκινήσει κάποιος ψυχοθεραπεία μέσω της σελίδας σας;

Η διαδικασία είναι πάρα πολύ απλή. Ο ενδιαφερόμενος ξεκινά κάνοντας εγγραφή, δίνοντας απλά μια διεύθυνση email και στη συνέχεια επιλέγει το είδος της ψυχοθεραπείας, αλλά και την ημέρα και ώρα της πρώτης συνάντησης. Μόλις γίνει η πληρωμή, το ραντεβού έχει κλειστεί και ο πελάτης λαμβάνει τα στοιχεία επικοινωνίας και το βιογραφικό του ψυχοθεραπευτή. Μπορεί για οποιαδήποτε απορία να επικοινωνήσει με τον ψυχοθεραπευτή και πριν την ώρα του ραντεβού.

Τι εξοπλισμός απαιτείται προκειμένου κάποιος να μπορέσει να ξεκινήσει τη διαδικασία Online ψυχοθεραπείας; Απαιτούνται κάποιες εξειδικευμένες, τεχνικές γνώσεις;

Το μόνο που χρειάζεται είναι μια συσκευή με πρόσβαση στο διαδίκτυο και δυνατότητα για τηλεδιάσκεψη. Οποιοδήποτε smartphone, tablet, laptop ή σταθερός υπολογιστής, στον οποίο έχει προστεθεί ένα μικρόφωνο και μια κάμερα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Καμία εξειδικευμένη τεχνική γνώση δεν απαιτείται. Η διαδικασία είναι τόσο απλή, ώστε ο καθένας και η καθεμία να μπορεί να έχει πρόσβαση στην υπηρεσία μας.

Φαίνεται αρκετά εύκολο. Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που κάποιος δεν μπορεί μόνος του να διαλέξει την κατάλληλη ψυχοθεραπεία για τα προβλήματά του;

Στην περίπτωση που κάποιος δεν είναι σίγουρος για το ποια ψυχοθεραπεία θα ήταν πιο κατάλληλη γι αυτόν, μπορεί απλά να μας στείλει ένα σύντομο μήνυμα με τα προβλήματά του και να του προτείνουμε εμείς το είδος ψυχοθεραπείας.

Υπάρχουν προβλήματα ή διαταραχές που αποτελούν «αντένδειξη» για τη διαδικασία της Online Ψυχοθεραπείας;

Όλα τα είδη ψυχοθεραπείας που δεν χρησιμοποιούν τη σωματική επαφή μπορούν να διεξαχθούν και Online. Καθ’ επέκταση, κανένα πρόβλημα δεν αποτελεί αντένδειξη. Η μόνη αντένδειξη είναι να μην έχει κάποιος σύνδεση στο διαδίκτυο!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top