Ποια είναι η αληθινή δουλειά του ανθρώπου;

Η αληθινή δουλειά του ανθρώπου είναι να βρει τον δρόμο για τον εαυτό του.

Γράφει η Έλενα Μποχωροπούλου*

Ο  Βίκτορ Φρανκλ υπήρξε ο σύγχρονος συγγραφέας που εξερεύνησε τη σημασία της αναζήτησης νοήματος στη ζωή. Όταν ένας ασθενής,  τού ομολογούσε ότι η ύπαρξή του δεν είχε κανένα νόημα, εκείνος συνήθιζε να απαντάει: «Λοιπόν, τώρα πια έχει, το να της βρεις νόημα».

Είναι σπουδαίο να ονειρεύεται κανείς ξύπνιος ακόμα και μέσα στα τρομερότερα βάσανα:

Όλοι πρέπει να έχουμε ένα όνειρο.

Μπορούμε να αναγνωρίσουμε τον βαθμό ολοκλήρωσης ενός ατόμου από τη δημιουργικότητα και δυναμικότητα  που επιδεικνύει απέναντι σε αντιξοότητες σοβαρές που έχουν να κάνουν με την υγεία και την προσωπική ελευθερία, ( όπως αν βρεθεί αιχμάλωτος πολέμου ή σκλάβος, αν αρρωστήσει σοβαρά κτλ.)  όταν ο άνθρωπος καταφέρνει να επιβιώνει και να βγαίνει από ισχυρά αντίξοες συνθήκες  εφαρμόζει ψυχικούς μηχανισμούς άμυνας καθώς και προσαρμοστικούς μηχανισμούς. Γίνεται ανθεκτικός και πιο σοφός.

 Η ζωή έχει ένα νόημα που ο άνθρωπος οφείλει να ανακαλύψει. Το να μη βρίσκεις το νόημα της ζωής σου, σου προκαλεί «υπαρξιακό κενό».

Ακόμα και στις πιο αντίξοες συνθήκες, επιβιώνουν εκείνοι που καταλαβαίνουν ότι η ζωή τους έχει νόημα και ότι έχουν μία αποστολή να εκπληρώσουν στη ζωή τους.

Φυσικά, κάθε όνειρο, όραμα πρέπει να πλαισιώνεται από κάποιες αρχές ζωής και από κάποιες αξίες στις οποίες πιστεύουμε και τις οποίες είμαστε διατεθειμένοι να υπερασπιστούμε.

Το όνειρο είναι κατορθωτό στο μέτρο που επιστρατεύουμε όλες μας τις δυνάμεις για να πετύχουμε το ιδανικό μας.

*Ψυχολόγος – θεραπεύτρια οικογένειας, συνεργάτης της therapy today

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top