TherapyToday

TherapyToday

Τετάρτη, 04 Μαρτίου 2020 13:10

Συναίσθημα: η μόνη αλήθεια

Γράφει ο Μάνθος Μυριούνης*

 

Ο όρος «συναισθηματική νοημοσύνη» αναφέρεται στην ικανότητα αναγνώρισης, κατανόησης αλλά και του αποτελεσματικου χειρισμού των συναισθημάτων που καθημερινά βιώνουμε σαν άνθρωποι. Η ποιότητά μας όμως προκύπτει από εναν άλλο ορισμό, αυτόν της «ενσυναίσθησης», δηλαδή το κατά πόσο μπορούμε να αισθανθούμε, να αντιληφθούμε και αν μπορούμε να νιώσουμε τα συναισθήματα των άλλων, των συνανθρώπων μας!

Οι συναισθηματικές ανάγκες του ανθρώπου είναι το ίδιο κι εξίσου σημαντικές με όλες τις άλλες ανάγκες του και η μη ικανοποίηση τους μπορεί να έχει πολλές και σοβαρές συνέπειες, άσχημες αλλά και καθηλωτικές για την αναπτυξιακή πρόοδο και πνευματική υγεία και του ίδιου, αλλά και να επιφέρει πλήθος δυσχερειών στο περιβάλλον μέσα στο οποίο ζει και υπάρχει. Όλες οι σχετικές μέχρι σήμερα μελέτες και έρευνες πάνω σε αυτή τη θεματική καταλήγουν όλες στα ίδια συμπεράσματα που συνοψίζονται στη χαρακτηριστική φράση:

"Τα συναισθήματα είναι για τον άνθρωπο ό,τι είναι και ο ήλιος για τα φυτά!

Αν θελήσουμε να δώσουμε μια πιο σαφή περιγραφή για τα συναισθήματα μπορούμε να αναφέρουμε ότι αυτά είναι η συνολική πληροφορία, η πληροφορία η οποία ενθυλακωνεται εντός μας και εν τέλει αποτελεί το γινόμενο που προκύπτει για τον βαθμό προσαρμογής μας με το περιβάλλον!

Η αμέσως επόμενη αναφορά που έρχεται στις σκέψεις των περισσότερων από εμάς είναι η διαδεδομένη και εύκολα αντιληπτή δυσκολία πολλών συνανθρώπων μας να εκφραστούν συναισθηματικά, αλλά και όταν το κάνουν αυτό, να γίνεται και να συνοδεύεται υπό το φόβο του κακόβολου σχολιασμού και του μαθημένου αποσυναισθηματισμού -λες και κάνουν κάτι κακό όταν διατυπώνουν πιο ανοιχτά κάτι που αισθάνονται- που εκπροσωπευε τον εαυτό τους. Κι αυτό επειδή τους είχε επιβληθεί σαν θέσφατο ότι είναι κατώτερη πράξη ή πράξη δειλίας, αδυναμίας συνοδευόμενη κι εμπουτιζομενη με εμφυλα στερεότυπα το να είσαι αυτοαναφορικός με τα συναισθήματά σου. Το αντίθετο βέβαια συμβαίνει.

Είναι ύψιστη ψυχική γενναιότητα!!!

Είμαι από αυτούς που υποστηρίζουν ότι "η απουσία βίωσης και έκφρασης συναισθημάτων, θετικών και αρνητικών, στην καθημερινή ζωή αποτελεί τη μοναδική μορφή αναπηρίας". Η ενδοσκοπική ανυπαρξία, η αδράνεια και η παντελής απουσία αντίδρασης περιγράφουν περισσότερο ένα αποκρουστικά ουδέτερο και νοητικά καθηλωμένο ον, παρά έναν άνθρωπο που ζει, κινείται και αλληλεπιδρά σ’ ένα περιβάλλον που συνεχώς σε προκαλεί να αντιδράσεις, να συμφιλιωθείς, να συμφωνήσεις και εν τέλει να συνδιαλαγείς και να αλληλεπιδράσεις μαζί του! Το να είναι κανείς άβουλος και άοσμος συναισθηματικά είναι κάτι που τρομάζει και ταυτόχρονα λυπεί, μιας και απαντιέται δυστυχώς σε πλήθος συνανθρώπων μας.

Για τις ευεργεσίες και τις ζωογόνες επιπτώσεις των συναισθημάτων στον άνθρωπο μπορεί, εκτός από τον ίδιο, να αποφανθεί και ολόκληρη η φύση που υπάρχει γύρω μας και που «συναισθηματίζει» κι αναπαριστά τον εαυτό της μέσα από τα απίθανα χρώματά της, τα περίεργα σχήματα των δέντρων και των πουλιών της, τους ήχους των νερών της και την πολυποίκιλη ύπαρξη όλων των ζωντανών που φιλοξενεί! Ας έχουμε υπόψιν μας ότι όλα ξεκινούν και κατακτούν ορθή και έγκυρη μορφή μέσα μας.

Η επίγνωση, η ενσυναίσθηση, η αναγνώριση και η κατανόηση των συναισθημάτων του διπλανού μας συνάμα με τήν δική μας αυτογνωσία και την ταυτόχρονη συνδιαλλαγή και ζύμωση των συναισθημάτων μέσα μας αποτελούν τη βάση και την ωρίμανση για την εγγύτητα στις ψυχές των ανθρώπων και μαλιστα σε δεδομένο χωροχρόνο, αυτόν της Ελλάδας του 2020, που καθιστά τα παραπάνω πιο απαραίτητα από ποτέ. Προφανώς η αντιληπτικότητα στα συναισθήματα μοιάζει σαν την ύψιστη μορφή ευφυΐας σήμερα, μιας και η στυγνή ατομικότητα και η αυστηρή πλην ανούσια ιδιωτεία, συναισθηματική ή και άλλη, ήταν σαφέστατα ένας πρόδρομος παράγοντας που οι κοινωνίες μας ξέπεσαν ηθικά και πολιτισμικά και κατόπιν και οικονομικά!

Το να κατανοείς και να συμπάσχεις με τα συναισθήματα του συνανθρώπου σου σε κάνει αναμφισβήτητα καλύτερο άνθρωπο και σου δίνει τη δυνατότητα και την ευκαιρία να δραπετεύεις από τον μίζερο τρόπο ζωής, της άχαρης συναισθηματικής ιδιώτευσης με τον αυτιστικό τρόπο ζωής των μεγαλουπόλεων, κατακτώντας έτσι τον τίτλο του αλληλέγγυο, του αλτρουιστη και εν τέλει ενεργού πολίτη. Εμείς οι άνθρωποι με τις θετικές και τις αρνητικές μας πλευρές, θέλουμε να ενισχύουμε την ανταλλαγή των συναισθημάτων με τους διπλανούς μας, να επιδιώκουμε την κατανόηση αυτών και όταν δυσκολευόμαστε με κάποια από αυτά να προσπαθούμε να καταλάβουμε και να συναισθανθούμε τις δυσκολίες και τις λύπες των άλλων αλλά και να χαρούμε με τις χαρές τους.

Εξάλλου η θυμοσοφη διάθεση του λαού μας ρητά μας προτρεπει:

"Την χαρά να την επικοινωνούμε κάνοντας την διπλή και την λύπη την κόβουμε στη μέση όταν έχουμε την δύναμη να την την μοιραστουμε."

 

*Ψυχολόγος - ψυχοθεραπευτής, συνεργάτης της therapy today

 

Προτεινόμενη Βιβλιογραφία:

 • Bradberry, Travis & Greaves, Jean (2006). Συναισθηματική Νοημοσύνη: Το απλό βιβλίο. Αθήνα: Κριτική.
 • Goleman, Daniel (1998). Η Συναισθηματική Νοημοσύνη: Γιατί το EQ είναι πιο σημαντικό από το IQ. Αθήνα: Ελληνικά Γράμματα.
 • Goleman, Daniel (1999). Η Συναισθηματική Νοημοσύνη στο χώρο της εργασίας. Αθήνα: Ελληνικά Γράμματα.
 • Goleman Daniel, Boyatzis Richard & McKee Annie (2002). Ο Νέος Ηγέτης: Η δύναμη της συναισθηματικής νοημοσύνης στη διοίκηση οργανισμών. Αθήνα: Ελληνικά Γράμματα.
 • Gottman, John (2000). Η Συναισθηματική Νοημοσύνη των παιδιών. Αθήνα: Ελληνικά Γράμματα.
 • Καφέτσιος, Κωνσταντίνος (2005). Δεσμός, συναίσθημα και διαπροσωπικές σχέσεις. Αθήνα: Τυπωθήτω
 • Παππά, Βασιλική (2013). Η Λογική των συναισθημάτων: Συναισθηματική Ανάπτυξη και Συναισθηματική Νοημοσύνη. Αθήνα: Οκτώ.

Από τον Άγγελο Λεβέντη*

Το ταξίδι για μια Ζεν Ζωή συχνά ξεκινά σε μια στιγμή κρίσης, μια στιγμή μετάβασης ή και μια στιγμή απόφασης για αλλαγή. Είναι αυτές οι στιγμές που χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ να νιώσουμε ασφάλεια και εμπιστοσύνη για να μιλήσουμε και να μοιραστούμε, να στηριχτούμε, να συνδεθούμε με το κέντρο μας και τις επιθυμίες μας. Θέλουμε απλώς να υπάρχουμε, να πάρουμε αποφάσεις, να ξεφύγουμε από καταστάσεις και συμπεριφορές που μας δυσκολεύουν και μας κρατούν πίσω, και να αρχίσουμε να ζούμε μια πιο ήρεμη και ισορροπημένη, Ζεν Ζωή.

Το ποιο θα είναι το πρώτο βήμα ή το καθοριστικό βήμα για αυτό το ταξίδι είναι διαφορετικό για τον καθένα. Ξεκινά με το σημείο που θα κάνω το συμβόλαιο με τον εαυτό μου ότι για ένα χρονικό διάστημα θα δεσμευτώ να διερευνήσω, να επεξεργαστώ, να δουλέψω πάνω στα κομμάτια που δεν είναι λειτουργικά στη ζωή μου ή στους τομείς της ζωής μου που θέλω να βελτιωθούν.

Μπορεί να είναι μια ατομική συνεδρία ή ένα εισαγωγικό σεμινάριο αυτογνωσίας. Να θέλω να βρεθώ σε έναν ασφαλή χώρο ελεύθερα σε ατομικό επίπεδο για να εκφραστώ όπως και όσο θέλω και θα έχω έναν επαγγελματία να με καθοδηγήσει. Άλλοτε νιώθω την ανάγκη για μια άτυπη “οικογένεια” – την ομάδα – για να ακουμπήσω τους πόνους, τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς, τις δυσκολίες μου καθώς και τις ευχάριστες στιγμές, τις στιγμές που χαίρομαι και περηφανεύομαι, τις στιγμές που ερωτεύομαι και αγαπάω.

Η ομαδα εχει μια μαγεια και μια δυναμη και μπορει να αποτελεσει τον πυρηνα της εξελιξης σου.

Όταν είσαι δυνατός/ή στην ομάδα μπορείς να είσαι δυνατός/ή στην κοινωνία και στη ζωή σου και να διαχειρίζεσαι ό,τι κι αν συμβεί.

Ζεν Ζωή βιώνεις μέσα από: Αναγνώριση – Αποδοχή – Αγάπη

Ζεν Ζωή αποκτάς μέσα από: την επόμενη εμπειρία που θα σε φέρει πιο κοντά στο κέντρο σου ή θα διευρύνει τους ορίζοντες σου.

Τα πιο συχνά ερωτήματα που μπορεί να σε απασχολήσουν είναι:

Και πόσο καιρό θα διαρκέσει;
Αυτό μόνο ο ταξιδιώτης το ξέρει…

Το ταξίδι σου μπορεί να είναι όσο σύντομο ή όσο μακρύ επιθυμείς εσύ.

Κάποιοι άνθρωποι κάνουν ένα σύντομο μονοπάτι και βρίσκοντας μια λίμνη με νερό μπορούν να ξαποστάσουν. Κάποιοι άλλοι ξεκινούν για μια μικρή βόλτα στο δάσος κι ανακαλύπτουν πανέμορφα διαφορετικά μονοπάτια, ίσως στο δρόμο τους βρεθεί κάποιος βράχος για αναρρίχηση και σταθούν για λίγο στην κορυφή να αγναντέψουν τη θέα λίγο προτού συνεχίσουν για νέες περιπέτειες. Θυμήσου όταν συναντήσεις εμπόδια και δυσκολίες ότι, όταν το ταξίδι γίνει αρκετά δύσβατο δε σημάνει το τέλος! Θυμήσου ότι εκείνη η στιγμή είναι που πρέπει να επιμείνεις και να το ξεπεράσεις και να δεις ότι θα βρεθείς σε ένα ξέφωτο και θα ζήσεις μια στιγμή Ζεν (=βιωματική σοφία)!

Η θεραπεία μπορεί να διαρκέσει οποιοδήποτε διάστημα μεταξύ μιας συνεδρίας, μερικών μηνών ή μερικών χρόνων. Όλα εξαρτώνται με το τι θέλω και τι έχω ανάγκη. Αν έρθω με ένα πολύ συγκεκριμένο θέμα μπορεί μερικές συνεδρίες να είναι αρκετές. Αν έχω πιο πολύπλοκα θέματα ή χρόνια θέματα μπορεί να χρειαστώ παραπάνω. Αν έχω κάποιες πυρηνικές πεποιθήσεις που θέλω να αλλάξω ή κάποια έντονα τραυματικά ή παιδικά βιώματα που θέλω να απαλύνω και να διαχειριστώ θα χρειαστεί να δώσω τον απαραίτητο χρόνο για να νιώσω καλά. Αν θέλω ένα υποστηρικτικό πλαίσιο για να μπορέσω να σταθώ στα πόδια μου τότε θα παραμείνω για όσο καιρό το έχω ανάγκη.

Πότε και πώς μπορώ να ενταχθώ σε μια ομάδα;
Κάνοντας πρώτα μία τουλάχιστον συνάντηση με τον θεραπευτή για να συζητήσω τι έχω ανάγκη, τι χρειάζομαι, ποιο(α) είναι το αίτημα(τα) και ποιες οι προσδοκίες μου από τη θεραπεία. Έπειτα ο θεραπευτής θα με ενημερώσει για την κατάλληλη στιγμή που μπορώ να ενταχθώ σε μια on-goingή σε μία νέα ομάδα ανάλογα με τη μέρα που με βολεύει και εμένα.

Πώς θα καταλάβω αν είναι για εμένα;
Μια πρώτη ατομική συνεδρία ή η συμμετοχή σε ένα βιωματικό σεμινάριο είτε είναι θεματικό είτε ανοιχτής θεματολογίας θα μου δώσει τις πρώτες πληροφορίες και απαντήσεις που αναζητώ και ίσως να προσφέρει ως ενός βαθμού ανακούφιση σε φλέγοντα ζητήματα.

Είναι καλύτερα να ξεκινήσω με ατομικά ή με ομάδα;
Όποιο νιώθω πιο οικείο και εύκολο για αρχή. Οι ανάγκες κάθε ατόμου είναι μοναδικές και απόλυτα σεβαστές για αυτό υπάρχουν όλες οι επιλογές. Πολλά άτομα ξεκινούν μερικές συνεδρίες ατομικές και συνεχίζουν σε ομάδα ή παρακολουθούν 1-2 εισαγωγικά βιωματικά σεμινάρια και εντάσσονται μετέπειτα σε ομάδα, κάνουν έναν κύκλο ομαδικών συνεδρίων και μπορεί ενδιάμεσα ή μετέπειτα να κάνουν ατομικές συνεδρίες ή κάνουν μια ατομική συνεδρία και εντάσσονται σε ομάδα. Αυτό το συναποφασίζει ο θεραπευτής με τον ενδιαφερόμενο.

Κι αν δεν έχω ανάγκη για θεραπεία;
Ένα υποστηρικτικό πλαίσιο ανθρώπων που είναι εκεί για εμένα χωρίς κρίσεις και διακρίσεις και μια διαδικασία αυτογνωσιακή που με οδηγεί να γνωρίζω καλύτερα τον εαυτό μου είναι σίγουρα ό,τι πιο σημαντικό στη σημερινή εποχή: Το να ξέρω καλύτερα τον εαυτό μου σημαίνει ότι μπορώ να ανταπεξέλθω καλύτερα σε ό,τι κι αν συμβεί. Προετοιμάζομαι και ενεργώ έχοντας καλύτερο έλεγχο του εαυτού, των σκέψεων και των πράξεων μου. Είμαι στο Ζεν μονοπάτι.

 

Προτεινόμενη βιβλιογραφία:

Ζεν ή η τέχνη της απλής ζωής, Masuno Shunmyo – Εκδόσεις Πατάκη
Το δώρο της ψυχοθεραπείας, Irvin D. Yalom – Εκδόσεις Καστανιώτης
Σύγχρονες Ψυχοθεραπείες στην Ελλάδα, Συλλογικό – Εκδόσεις Ασημάκης

________________________________________________________________________

*Ο Άγγελος Λεβέντης είναι Κοινωνικός Λειτουργός, Ψυχοθεραπευτής – Ψυχοδραματιστής. Εργάζεται στον ΟΚΑΝΑ και παράλληλα είναι επιστημονικά υπεύθυνος του Κέντρου Ψυχοθεραπείας Zen Therapy Center με έδρα το Γουδή (Αθήνα) όπου παρέχονται ατομικές συνεδρίες ενηλίκων – εφήβων, βιωματικά σεμινάρια αυτογνωσίας, ψυχοθεραπευτικές ομάδες, θεραπεία οικογένειας και ζεύγους. Επίσης, είναι συνεργάτης της therapy today, της 1ης υπηρεσίας e-ψυχοθεραπείας στην Ελλάδα.

https://angelosleventis.gr

Πέμπτη, 05 Δεκεμβρίου 2019 12:13

Ένας χρόνος therapy today!

Η Therapy Today, η πρώτη υπηρεσία e-ψυχοθεραπείας στην Ελλάδα, συμπληρώνει ένα χρόνο λειτουργίας. Σας ευχαριστούμε όλες και όλους για την προτίμηση και την εμπιστοσύνη σας!

Όσο προχωρά ο 21ος αιώνας, η ψυχοθεραπεία δεν θα είναι πλέον μια πολυτέλεια για «λίγους». Η χρήση του διαδικτύου εγκαινιάζει μια νέα εποχή για την ψυχοθεραπεία, που μπορεί να γίνει εύκολα, οικονομικά, χωρίς περιορισμούς. Το όραμά μας είναι να παρέχουμε σε όλες και όλους την ψυχοθεραπεία του αύριο, σήμερα.

Στη Therapy Today έχουμε δημιουργήσει μια υψηλού κύρους ομάδα επαγγελματιών ψυχικής υγείας. Συνεργαζόμαστε αποκλειστικά με έμπειρους ψυχολόγους, ψυχιάτρους και συμβούλους ψυχικής υγείας, με πιστοποιημένη εκπαίδευση σε ένα ή περισσότερα είδη ψυχοθεραπείας, που δραστηριοποιούνται νόμιμα από το δικό τους γραφείο/ ιατρείο.

Μέσω της υπηρεσίας μας, μπορείτε να επιλέξετε την e-ψυχοθεραπεία που σας ταιριάζει από 6 διαφορετικά είδη (ψυχαναλυτική, γνωστική - συμπεριφορική, συστημική, συμβουλευτική, υποστηρικτική, θεραπεία μέσω τεχνών). Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα ψυχοθεραπείας ζεύγους, συμβουλευτικής γονέων και συμβουλευτικής ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων και οικογένειας. Στην περίπτωση που συναντήσετε δυσκολία στην επιλογή e-ψυχοθεραπείας, ο επιστημονικός υπεύθυνος της Therapy Today θα σας βοηθήσει να ανακαλύψετε την καταλληλότερη για σας.

Αν είστε ψυχοθεραπευτής/τρια, συνεργαστείτε μαζί μας! Μπορείτε να κάνετε συνεδρίες με άτομα που βρίσκονται σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, τις ημέρες και ώρες που εσείς θέλετε, χωρίς να μετακινηθείτε από το γραφείο ή το ιατρείο σας.

Τα ξημερώματα της 28 Ιουνίου 1969 έγινε εισβολή των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας στο gay bar “Stonewall” της Νέας Υόρκης, με πρόφαση την παράνομη πώληση οινοπνεύματος. Οι συλλήψεις και η βία που ακολούθησε προκάλεσαν την αντίδραση των θαμώνων, η οποία συνεχίστηκε τις επόμενες ημέρες, οδηγώντας στον σχηματισμό του “Gay Απελευθερωτικού Μετώπου” (Gay Liberation Front).

Ανάμεσα στις διεκδικήσεις του ήταν η προστασία των LGBT ατόμων στον εργασιακό χώρο, η ανάκληση των αναχρονιστικών νόμων περί σοδομισμού και η θέσπιση νομοθεσίας κατά των διακρίσεων.

Διαβάστε το πλήρες άρθρο του Νίκου Μοσχόπουλου, επιστημονικού υπεύθυνου της σελίδας μας, στην πύλη ψυχολογίας Psychology.gr

Τετάρτη, 29 Μαΐου 2019 13:28

Δελτίο τύπου 01/06/19

Με χαρά σας ανακοινώνουμε τη συμπλήρωση έξι μηνών λειτουργίας της σελίδας μας! Η Therapy Today είναι η πρώτη υπηρεσία e-ψυχοθεραπείας στην Ελλάδα, ενώ ανάλογες υπηρεσίες λειτουργούν με μεγάλη επιτυχία στο εξωτερικό εδώ και χρόνια. Η ψυχοθεραπεία μέσω διαδικτύου είναι πλέον γεγονός και μπορεί να γίνει εύκολα, οικονομικά, χωρίς τους περιορισμούς της «συμβατικής» θεραπείας σε γραφείο. Σκοπός μας είναι να παρέχουμε σε όλες και όλους την ψυχοθεραπεία του αύριο, σήμερα.

 

Οι συνεργάτες της Therapy Today είναι αποκλειστικά έμπειροι ψυχολόγοι και ψυχίατροι, με πιστοποιημένη εκπαίδευση σε ένα ή περισσότερα είδη ψυχοθεραπείας, που δραστηριοποιούνται νόμιμα από το δικό τους γραφείο/ ιατρείο. Η υπηρεσία μας παρέχει 6 διαφορετικά είδη ατομικής ψυχοθεραπείας, (ψυχαναλυτική, γνωστική - συμπεριφορική, συστημική, συμβουλευτική, υποστηρικτική, υποστήριξη στην ασθένεια / αναπηρία), αλλά και ψυχοθεραπεία ζεύγους και συμβουλευτική γονέων. Στις ήδη διαθέσιμες ψυχοθεραπείες θα προστεθεί μέσα στις επόμενες ημέρες το ψυχόδραμα.

 

Μέσα στους έξι μήνες λειτουργίας της Therapy Today μεταφέραμε το «μικρόβιο» της ψυχοθεραπείας σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους εσάς που μας τιμήσατε με την εμπιστοσύνη σας. Καταβάλλουμε καθημερινά προσπάθειες για να γίνουμε ακόμα καλύτεροι και να ανταποκριθούμε στις πιο απαιτητικές προσδοκίες σας.

 

Ξεκινήστε σήμερα online ψυχοθεραπεία με 19 ευρώ, όπου κι αν βρίσκεστε!

Αν είστε ψυχοθεραπευτής ή ψυχοθεραπεύτρια, συνεργαστείτε μαζί μας! Μπορείτε να κάνετε συνεδρίες με άτομα που βρίσκονται σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου χωρίς να μετακινηθείτε από το γραφείο ή το ιατρείο σας, ενώ οι χρεώσεις της υπηρεσίας είναι πολύ χαμηλές. Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Οι σχολικές εξετάσεις, ιδίως οι πανελλαδικές, αποτελούν σταθερή πηγή άγχους για τους περισσότερους μαθητές, αλλά και για τους γονείς τους. Είναι γνωστό ότι οι ημέρες των πανελλαδικών εξετάσεων και το διάστημα που μεσολαβεί για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων αποτελούν περίοδο έντονου στρες για τους εφήβους μαθητές και τους γονείς τους.

Το λεγόμενο «άγχος απόδοσης» επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, όπως είναι η προσωπικότητα του μαθητή, η στάση των γονέων και το γενικότερο κλίμα μέσα στην οικογένεια. Επίσης, η μεγάλη σημασία που αποδίδεται στις εξετάσεις από το εκπαιδευτικό σύστημα και την κοινωνία αναμφισβήτητα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Υψηλά επίπεδα άγχους για μεγάλο χρονικό διάστημα έχουν συνδεθεί με ποικίλες ψυχικές και σωματικές ασθένειες, είναι λοιπόν σημαντικό να προφυλαχτούν, όσο γίνεται, οι έφηβοι μαθητές από τις επιπτώσεις του.

 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο του Νίκος Μοσχόπουλου, επιστημονικού υπεύθυνου της σελίδας μας, στην πύλη ψυχολογίας psychology.gr

Η πρόσφατη αυτοκτονία του τραγουδιστή των Prodigy Keith Flint ήταν ένα απροσδόκητο νέο, που συγκλόνησε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Με αυτή τη δυσάρεστη αφορμή, αποφάσισα να γράψω ένα κείμενο για τις αυτοκτονίες, τους πολλούς μύθους που κυκλοφορούν γύρω από αυτές και τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε ένα άτομο που μας λέει ότι σκέφτεται να αυτοκτονήσει.

 

Στην Ελλάδα ο αριθμός των αυτοκτονιών είναι μικρός, σε σχέση με άλλες χώρες. Σύμφωνα με στατιστικά της ΕΛΣΤΑΤ, τα τελευταία χρόνια οι αυτοκτονίες στη χώρα μας κυμαίνονται στις 500 περίπου ετησίως. Οι περισσότεροι που αυτοκτονούν είναι άνδρες, ο αριθμός τους είναι περίπου 4 φορές μεγαλύτερος από αυτόν των γυναικών, ενώ από την άλλη μεριά, οι γυναίκες κάνουν απόπειρα αυτοκτονίας πολύ συχνότερα. Αυτό το παράδοξο φαινόμενο μπορεί εν μέρει να εξηγηθεί από το γεγονός ότι οι άνδρες χρησιμοποιούν πιο «δραστικά» μέσα, όπως είναι τα πυροβόλα όπλα, η πτώση από ύψος και ο απαγχονισμός, ενώ οι γυναίκες επιλέγουν συχνότερα την φαρμακευτική απόπειρα (κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων κάποιου φαρμάκου, συνήθως με τη μορφή χαπιών), που όμως δεν είναι τόσο επικίνδυνη. Η ηλικιακή ομάδα με τις περισσότερες αυτοκτονίες είναι οι υπερήλικες (άνω των 85 ετών), ενώ σχετικά συχνές είναι οι αυτοκτονίες στις γυναίκες ηλικίας 60-64 ετών και στους άνδρες ηλικίας 55-59 ετών.

 

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο του Νίκου Μοσχόπουλου, επιστημονικού υπεύθυνου της Therapy Today, στην πύλη ψυχολογίας psychology.gr

Τετάρτη, 13 Μαρτίου 2019 21:20

Δελτίο Τύπου 04/03/19

Η Therapy Today είναι η πρώτη υπηρεσία e-ψυχοθεραπείας στην Ελλάδα. Ανάλογες υπηρεσίες λειτουργούν με μεγάλη επιτυχία στο εξωτερικό εδώ και χρόνια. Μέσω του διαδικτύου η ψυχοθεραπεία μπορεί πλέον να γίνεται εύκολα, οικονομικά, χωρίς τους περιορισμούς της «συμβατικής» θεραπείας σε γραφείο. Σκοπός μας είναι να παρέχουμε σε όλους την ψυχοθεραπεία του αύριο, σήμερα.

Ήδη στη σελίδα μας είναι διαθέσιμα 6 είδη ατομικής ψυχοθεραπείας, καθώς και θεραπεία ζεύγους και συμβουλευτική γονέων. Στις ατομικές ψυχοθεραπείες μας προστέθηκε πρόσφατα η Υποστήριξη στην Ασθένεια / Αναπηρία. Η ψυχολογική υποστήριξη σε ζητήματα σωματικής ασθένειας ή αναπηρίας απευθύνεται τόσο στα άτομα που νοσούν, όσο και στα μέλη των οικογενειών τους. Στοχεύει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, αλλά και στην καλύτερη προσαρμογή τους.

Ορισμένα από τα προβλήματα υγείας, στα οποία μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά η ψυχολογική υποστήριξη είναι τα εξής:

 • σκλήρυνση κατά πλάκας, εγκεφαλικό επεισόδιο
 • τετραπληγία ή παραπληγία οποιασδήποτε αιτιολογίας
 • προβλήματα όρασης
 • ρευματοειδής αρθρίτιδα, συστηματικός ερυθηματώδης λύκος
 • νόσος ευερέθιστου εντέρου, ελκώδης κολίτιδα, νόσος του Crohn
 • καρδιαγγειακές παθήσεις
 • ογκολογικές παθήσεις
 • δερματικές παθήσεις
 • χρόνιος πόνος

Ξεκινήστε κι εσείς ψυχοθεραπεία σήμερα με έναν πιστοποιημένο θεραπευτή της Therapy Today, μόνο με 19€. Από την άνεση του χώρου σας, σε όποιο μέρος του πλανήτη κι αν βρίσκεστε!

Επισκεφτείτε μας : TherapyToday.gr

H στιγματοποίηση ατόμων με ψυχικές διαταραχές είναι δυστυχώς κοινή πρακτική σε πληθώρα ΜΜΕ, με κίνητρο τη μεγαλύτερη και ταχύτερη διάδοση σχετικών ειδήσεων ή απλά λόγω άγνοιας. Χαρακτηρισμοί όπως «τρελός», «ψυχοπαθής», «ψυχάκιας» και άλλοι, όχι λιγότερο προσβλητικοί χρησιμοποιούνται πολύ συχνά, ενώ εξίσου συνηθισμένη είναι η σύνδεση αυτών των ατόμων με το έγκλημα, ακόμα κι αν δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία ή αν πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά.

 

Διαβάστε το πλήρες άρθρο του Νίκου Μοσχόπουλου, επιστημονικού υπεύθυνου της Therapy Today, στην πύλη ψυχολογίας psychology.gr

«Κοντόκουσι» είναι ιαπωνική λέξη και σημαίνει «μοναχικός θάνατος». Είναι δυστυχώς ένας όρος που ανταποκρίνεται σε μια άβολη πραγματικότητα, καθώς στην Ιαπωνία δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως υπερήλικες, πεθαίνουν μόνοι και αβοήθητοι κάθε χρόνο. Οι σοροί πολλών από αυτούς ανακαλύπτονται τυχαία μετά από μέρες μέσα στις κατοικίες τους, καθώς κανένας δεν τους είχε αναζητήσει. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που απασχολεί εδώ και χρόνια την τοπική επιστημονική κοινότητα.

Αρκετές αιτίες έχουν συζητηθεί, όπως είναι η απομόνωση πολλών ηλικιωμένων, η χαλάρωση των κάποτε ισχυρών οικογενειακών δεσμών, η οικονομική δυσπραγία, αλλά και η τάση πολλών ανθρώπων να «υπομένουν χωρίς να ζητούν βοήθεια», κάτι που θεωρείται αρετή στην ιαπωνική κουλτούρα. Επίσης, μια σημαντική αιτία που προτάθηκε είναι το υψηλό ποσοστό ψυχικών διαταραχών στους υπερήλικες, που οδηγεί στην απόσυρση και την απομόνωσή τους. Η απομόνωση τους μπορεί να είναι συνέπεια είτε των διαταραχών αυτών, είτε ένας τρόπος να αποφύγουν το στίγμα του ψυχικά ασθενή.

 

Διαβάστε το πλήρες άρθρο του Νίκου Μοσχόπουλου, επιστημονικού υπεύθυνου της Therapy Today, στην πύλη ψυχολογίας psychology.gr

Σελίδα 1 από 2
Χρησιμοποιούμε cookies για ανάλυση πληροφοριών, εξατομικευμένο περιεχόμενο και διαφημίσεις. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε αυτήν τη χρήση. Μάθετε περισσότερα εδώ
Ok Decline