Γιατί να αρχίσω ψυχοθεραπεία; Τα οφέλη της

Γιατί να αρχίσω ψυχοθεραπεία; Τα οφέλη της

Γράφει η Έλενα Μποχωροπούλου*

 Μπορεί η ψυχοθεραπεία στις μέρες μας να μην αποτελεί τόσο μεγάλο ταμπού όπως παλιότερα ωστόσο πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να αμφιταλαντεύονται όταν προσπαθούν να αποφασίσουν αν θα κάνουν το μεγάλο βήμα να ξεκινήσουν ψυχοθεραπεία. Πρόκειται όντως για μεγάλο βήμα το οποίο απαιτεί υπομονή, επιμονή και δέσμευση όμως οι καρποί επιβραβεύουν και με το παραπάνω την προσπάθεια.

Πολλά τα ερωτήματα και οι προβληματισμοί που εγείρονται μπροστά σε μια σκέψη ή ακόμη και απόφαση το να ξεκινήσει κανείς ψυχοθεραπεία: « πως θα μπορέσω να ανοίξω την ψυχή μου σε έναν ξένο; ή δεν χρειάζομαι ψυχοθεραπεία εγώ τα λέω στους φίλους μου ή με βοηθάει η εκκλησία ή λύνω μόνος μου τα προβλήματα μου ή δεν έχω τόσο σημαντικά προβλήματα εγώ, οι άλλοι έχουν, απλώς είμαι άτυχος»

Η ψυχοθεραπεία είναι ένας θεραπευτικός διάλογος, που συμβαίνει σε συγκεκριμένο τόπο και χρόνο και με συγκεκριμένο θεραπευτή με τον οποίο ο άνθρωπος συνάπτει τη «μαγική» και θεραπευτική σχέση! Εκεί δημιουργείται μια σχέση εμπιστοσύνης με τον θεραπευτή, ο οποίος εκτός του ότι κατέχει τις γνώσεις, την επαγγελματική εμπειρία και έχει και ο ίδιος περάσει μέσα από ψυχοθεραπεία για αρκετά χρόνια, είναι ο ειδικός που θα ακούσει τον θεραπευόμενο χωρίς να τον κρίνει και θα σταθεί πλάι του συνοδοιπόρος ώστε να μπορέσει μόνος του ο θεραπευόμενος να επιλέξει πως ο ίδιος θέλει να ζει. Ο ψυχοθεραπευτής δεν είναι εκεί για να λύσει τα προβλήματα του θεραπευόμενου, είναι εκεί για τον συνοδεύσει και βοηθήσει να αποφασίσει να πράξει τη ζωή του αλλιώς και με προσωπικό νόημα.

Όταν νιώθουμε να πονάει κάποιο μέρος του σώματός μας επισκεπτόμαστε τον ανάλογο ειδικό να μας εξετάσει και να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε τα συμπτώματα και όταν πονάει η ψυχή μας είναι πολύ σημαντικό να ανάλογο ψυχολόγο, ψυχοθεραπευτή, ψυχίατρο; Τα ψυχικά νοσήματα και γενικότερα η ψυχική μας υγεία είναι εξίσου σημαντική με τη σωματική μας υγεία καθώς είναι άρρηκτα συνδεδεμένες και μαζί σαν σύνολο αποτελούν αυτό που ονομάζουμε οργανισμός. 

10 λόγοι για να ξεκινήσετε ψυχοθεραπεία σήμερα:

1) Ασφαλές περιβάλλον χωρίς κριτική
2) Εξερεύνηση του παρελθόντος σου
3) Ανάληψη ευθυνών και συνειδητές επιλογές
4) Aυτογνωσία
5) Σύνδεση με το σώμα σου, κατανόηση και αξιοποίηση σωματικών συμπτωμάτων.
6) Άνοιγμα στον εαυτό σου και στις δυνατότητές σου
7) Εκμάθηση νέων δεξιοτήτων
8) Συναισθηματική αγωγή
9) Σχετίζεσθαι
10) Αποδοχή

Η ψυχοθεραπεία είναι ένα από τα πιο χρήσιμα δώρα για να προσφέρεις στον εαυτό σου. Μπορείς να μοιραστείς τις ανησυχίες και τις απορίες σου σχετικά με τη διαδικασία με τον ψυχοθεραπευτή σου και να αποφασίσεις αν θέλεις να επενδύσεις σε εσένα και στον τρόπο που ζεις.

 

*Ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια, συνεργάτης therapy today

Facebook
Twitter
LinkedIn

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top